top of page

O regulă importantă în nutriție: tot ce e verde e sănătos :-)

Actualizată în: 4 feb.

Spanac, urzici, lobodă, pătrunjel, leuștean, salată verde.....toate aceste verdețuri reprezintă o adevărată binecuvântare pentru sănătatea ta!


Chiar dacă le consumăm primăvara, în plin sezon, sau în afara sezonului, cultivate în sere sau chiar congelate, alimentele verzi ne aduc o mulțime de beneficii și pot fi integrate în meniul zilnic cu ușurință, atât în ciorbe, mâncăruri gătite, cât și crude în salate sau sandvișuri.


Mâncare de urzici cu lapte
Mâncare de urzici cu lapte


De ce să consumăm verdețuri

În primul rând, ele constituie o sursă importantă de vitamine și minerale, contribuie la menținerea unei greutăți optime prin senzația de sațietate pe care o conferă, ajută la prevenirea unor boli precum diabetul sau osteoporoza sau la reducerea inflamației din organism, întrucât au un efect alcalin asupra corpului.


Există numeroase studii în domeniul nutriției, la nivel mondial, care au demonstrat că o cană de legume verzi cu frunze pe zi are efecte benefice multiple, îmbunătățind inclusiv funcția musculară, sănătatea dinților sau a ochilor.


Datorită nivelului ridicat de clorofilă, verdețurile au și un efect detoxifiant, sau de curățare a toxinelor care se acumulează în organism.

Chiar și aspectul tenului poate fi îmbunătățit prin consumul de spanac, pătrunjel sau varză kale, datorită luteinei, care se regăsește din plin în aceste verdețuri.



Cum să introduci verdețurile în meniul zilnic

Deși mulți oameni nu sunt fanii declarați ai legumelor și verdețurilor și cred că nu este atât de ușor să le consumi zilnic, există de fapt o multitudine de opțiuni pentru a le adăuga la dieta de zi cu zi.


Cu toții știm că la majoritatea ciorbelor se folosesc verdețuri precum mărarul, pătrunjelul sau leușteanul, care adaugă o doză de antioxidanți și minerale acestor preparate.

Dar putem consuma legumele și frunzele verzi într-o sumedenie de alte mâncăruri delicioase: mâncare de spanac cu smântână, ciorbă de lobodă sau de salată verde, supe cremă sau mâncare de urzici cu lapte.


De asemenea, le putem strecura în micul de dejun (adăugând de exemplu câteva frunze de spanac intr-o omletă sau niște frunze de rucola sau orice altă salată verde într-un sandviș, sau chiar într-un smoothie).

O salată din verdețuri cu un dressing potrivit poate acompania oricând cu succes orice friptură din carne sau pește.



Buchet de lobodă :-)
Buchet de lobodă :-)

Cum folosim verdețurile în preparatele Jarinka

La Jarinka, avem tot timpul preparate cu verdețuri, de la ciorbe sau tocane la care folosim mărar, pătrunjel sau leuștean proaspăt, dar și salată verde sau spanac, până la mâncăruri specifice de sezon, cum ar fi ciorba de lobodă cu cartofi sau mâncarea de urzici, dar și alte preparate mai puțin întâlnite, ca humusul cu leurdă, supa cremă de urzici sau supa toscană cu costiță afumată și baby spanac.

Poți comanda preparatele Jarinka pe www.jarinka.ro



Surse:

The Journal of Nutrition - Dietary Nitrate Intake Is Positively Associated with Muscle Function in Men and Women Independent of Physical Activity Levels



1. Studiul „Dietary Nitrate Intake Is Positively Associated with Muscle Function in Men and Women Independent of Physical Activity Levels”, apărut The Journal of Nutrition (2020). DOI: 10.1093/jn/nxaa415; autori: Marc Sim et al.


USDA - Dark Green Leafy Vegetables





 
 
 

Comments


bottom of page