Lista alergenilor alimentari
- pisicilaferestre
- 17 mar.
- 3 min de citit
Ce sunt alergenii alimentari?
Un alergen alimentar este o substanță regăsită în alimente care poate provoca o reacție alergică anumitor persoane. De obicei, aceste reacții sunt cauzate de proteinele din alimente, care sunt recunoscute de sistemul imunitar ca fiind dăunătoare. Atunci când o persoană cu alergie alimentară consumă acest aliment, sistemul imunitar eliberează substanțe chimice precum histamina, care duc la simptome alergice.
În Uniunea Europeană, există 14 alergeni principali reglementați, care trebuie menționați pe etichetele tuturor produselor alimentare.

Iată lista celor mai comuni alergeni:
Gluten (în cereale precum grâu, secară, orz, ovăz) - Alergia la grâu este diferită de boala celiacă (care presupune intoleranță la gluten). Persoanele alergice la grâu au o reacție imunologică directă la proteinele din grâu.
Crustacee (creveți, raci, languste, etc.)
Ouă - Proteinele din ouă, în special cele din albuș, sunt cele care provoacă alergii. Acest tip de alergie este destul de frecventă în rândul copiilor, deși mulți dintre aceștia depășesc alergia pe măsură ce cresc.
Pește și produse derivate- Pești precum somonul, tonul și codul sunt adesea cauzatori de alergii. Reacțiile pot varia de la erupții cutanate la dificultăți respiratorii severe.
Arahide - Alergia la arahide este una dintre cele mai grave, provocând reacții severe
Soia - Alergia la soia este destul de comună, mai ales la copii. Este întâlnită mai ales în alimentele procesate, în care soia este un ingredient ascuns.
Lapte și produse derivate - Aceasta este cauzată de proteinele din laptele de vacă, cum ar fi cazeina și lactoza.
Fructe cu coajă lemnoasă (migdale, nuci, alune, fistic, nuci de Brazilia, nuci pecan, nuci de macadamia, etc.) - adesea confundată cu alergia la arahide, dar acestea sunt distincte. Reacțiile pot fi severe și pot include dificultăți de respirație și șoc anafilactic.
Semințe de susan și produse derivate
10. Dioxid de sulf și sulfiți (folosite ca și conservanți, mai ales în vin și fructe uscate) în concentrații de peste 10mg/kg sau 10ml/litru
Țelina și produsele pe bază de țelină; rădăcina, tulpina, frunza, semințele – toate au potențial alergen. Alergia la rădăcină este mai severă ca cea la tupină (se poate ajunge până la șoc anafilactic).
Muștar și produse derivate
13. Lupin și produse derivate
14. Moluște și produse derivate
Sursa alergeni: A.N.S.V.S.A.
Acești alergeni sunt frecvent întâlniți în produsele alimentare și pot provoca reacții severe la persoanele sensibile, de la erupții cutanate și umflături până la reacții anafilactice.
Cum se manifestă o reacție alergică?
Simptomele unei reacții alergice pot apărea în câteva minute până la câteva ore după consumul unui aliment alergen. Acestea pot include:
Erupții cutanate sau urticarie (mâncărime sau umflături pe piele)
Mâncărimi sau umflături ale gurii, limbii sau gâtului
Vărsături, dureri abdominale sau probleme de tranzit
Dificultăți de respirație sau senzație de strângere în gât
Anafilaxie: o reacție severă care poate duce la scăderea tensiunii arteriale, dificultăți de respirație și pierderea conștienței.
În cazuri grave, o reacție alergică poate duce la șoc anafilactic, care este o urgență medicală ce necesită intervenție rapidă.
Prevenția este soluția
Este esențial ca persoanele cu alergii alimentare să fie atente la etichetele produselor înainte de cumpărarea, comandarea sau servirea meselor în localuri cu preparate.
Așadar, alergiile alimentare pot fi o provocare în viața de zi cu zi, dar cu precauții adecvate și educație, persoanele afectate pot trăi o viață normală. Este important să se identifice alergenii specifici, să se dețină informații corespunzătoare de la specialiștii din domeniul medical, care sunt în măsură să consilieze o persoană în cauză.
Cu grijă, te poți bucura de preparate delicioase!
Dacă te confrunți cu vreo intoleranță, te rugăm să consulți lista ingredientelor produselor noastre înainte de a plasa comanda pe www.jarinka.ro. (dând click pe fiecare produs în parte, vei regăsi lista ingredientelor, precum și a alergenilor)
Comments