top of page

Fasolea - un aliment mai important decât credeai!

Fasolea este un aliment care provine din America Centrală și de Sud și care s-a răspândit rapid în toată lumea, datorită valorii sale nutritive importante și a gustului foarte plăcut.


Ea se regăsește, de altfel, sub diverse forme, în gastronomiile multor țări. În bucătăria românească, fasolea este foarte populară, întâlnindu-se în multe preparate tradiționale, pregătite din cele mai vechi timpuri în zonele rurale.

Nu întâmplător, fasolea este considerată a fi și unul dintre cele mai hrănitoare ingrediente, pentru că este săracă în grăsimi saturate și colesterol, dar bogată în fibre, proteine, calciu, fier, potasiu sau acid folic.


Varietăți de fasole și curiozități

Dacă nu știai, există peste 130 de varietăți de fasole, de culori diferite, mărimi sau gusturi diferite.

Fasolea este, de asemenea, una din cele mai vechi plante cultivate de oameni, descoperiri arheologice din Asia sau America Latină plasând fasolea în jurul anului 9000 înaintea erei noastre. Practic, fasolea datează încă din perioada în care au fost puse bazele agriculturii și au fost create primele unelte în acest scop.

Culturile de fasole au fost descoperite în strânsă legătură cu cele de cereale, întrucât consumate împreună, formează o proteină completă.


Cu toții am auzit de fasolea albă, roșie sau neagră, dar mai sunt multe alte varietăți de fasole mai puțin cunoscute în România, cum ar fi fasolea lima, fasolea pinto (cu aspect marmorat) sau fasolea mung (folosită în special în bucătăria asiatică).


Fasolea se găsește astfel în grădinile din toată lumea, fiind chiar a 3-a cea mai cultivată plantă la nivel global, după roșie și ardei.


O altă proprietate importantă a fasolei este faptul că este foarte versatilă, ea putând fi și uscată și păstrată câțiva ani, iar apoi rehidratată pentru a putea fi folosită în diverse preparate.


Și, ca o curiozitate legată de această plantă, aflați că este printre singurele care îmbogățește pământul în care este cultivată, deoarece conține niște noduli pe rădăcini care eliberează azot în pământ, un element foarte important în dezvoltare și creștere.


Proprietăți nutritive și beneficii pentru sănătate

Fasolea este o legumă foarte bogată în nutrienți, cu proprietăți benefice pentru sănătate. Mai mult, alături de celelalte leguminoase, reprezintă cea mai concentrată sursă de proteină vegetală, asta pentru că un procent important din greutatea sa (între 5-10%), o reprezintă proteinele.

Pe lângă proteine, fasolea conține și cantități importante de magneziu, zinc, potasiu, seleniu, dar și vitamine din grupul B.


Printre beneficiile consumului de fasole asupra sănătății, putem menționa: reducerea nivelului de colesterol, ceea ce susține sănătatea sistemului cardiovascular, asigurarea unei digestii sănătoase (prin cantitatea mare de fibre), controlul glicemiei și al apetitului, care pot duce la scăderea în greutate sau reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer, în principal datorită conținutului de fitonutrienți.



Utilizarea fasolei în bucătărie

Fasolea este folosită în nenumărate rețete de preparate, și chiar și în deserturi (cum ar fi fasolea adzuki în bucătăria asiatică).

Se poate consuma, deasemenea, și verde, sub formă de păstăi, care pot fi fierte, pregătite la abur sau prăjite.

Unele tipuri de fasole pot fi germinate sau măcinate și transformate în făină.


La Jarinka, fasolea este un ingredient important, folosit în multe preparate delicioase. Pe lângă ciorbele de fasole boabe (cum e cea cu tarhon murat sau cea cu afumătură), puteți găsi și ciorba de fasole verde păstăi cu pui, iahnia tradițională cu afumătură sau cea de post, dar și fasolea frecată cu ardei copt, chilli-ul cu fasole roșie și cartof dulce sau mâncarea de fasole verde păstăi cu suc de roșii și usturoi.


În orice formă decideți să o consumați, fasolea este un aliment foarte hrănitor și foarte sănătos!



Câteva din preparatele Jarinka cu fasole
Câteva din preparatele Jarinka cu fasole


Surse:


Gunnars, Kris. Beans 101: Cheap, Nutritious, and Super Healthy. Healthline, Healthline Media, 14 June 2019,

[All about Beans Nutrition, Health Benefits, Preparation and Use in Menus. NDSU Agriculture and Extension, 14 June 2022,

[WebMD Editorial Contributors. Health Benefits of Beans. WebMD, WebMD, 24 Aug. 2020,







 
 
 

Comments


bottom of page